O popularności tego napoju nad Wisłą świadczy zakładanie już w XVIII-wiecznej Warszawie pierwszych kawiarni. Jedna z nich powstała w 1724 r. na Starym Mieście i należała do Henryka Duvala. Potem przyszedł czas na kawiarnię Za Żelazną Bramą, otwartą przez dworzanina Augusta II, Meyerhofera. Do znanych lokali należały m.in. położona w okolicach dzisiejszej ulicy Górnośląskiej Wiejska Kawa, kawiarnia Kolsonowej na rogu Towarowej i Wolskiej czy kawiarnia Pod Złotym Orłem, zajmująca dawny lokal Duvala.
W 1822 r. w Warszawie było 122 kawiarni, a w połowie XIX w. – już 180! Rytuał parzenia i podawania kawy opisał w ,,Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz. W narodowym poemacie przygotowanie kawy urasta do alchemicznego procesu, gdzie kawiarka zna tajne sposoby przygotowania naparu.
W XIX-wiecznej Warszawie kawę kupowało się w licznych w mieście sklepach, ale proces palenia przeprowadzało już w domu. Zmiany nastąpiły w latach 80. XIX w., kiedy w Warszawie zaczęły powstawać palarnie kawy. Pierwszą założył w 1882 r. Tadeusz Tarasiewicz, prowadzący wcześniej działalność w Krakowie. Do właścicieli palarni dołączył też Franciszek Fuchs, który swój zakład otworzył w 1896 r. Przedsiębiorstwo Tarasiewiczów jeszcze przed I wojną światową zmieniło się w Towarzystwo Akcyjne ,,Pierwsza Warszawska Fabryka Palarnia Kawy, Cykorii i Surogatów Kawy Pluton” T. i M. Tarasiewiczów.